кокосови стърготини - 250 гр
пудра захар - 150 гр
брашно - 2 с.л.
есенция ванилия - 1 бр
белтък - 3 бр
олио за намазване
Може да се изненадате, но тази рецепта е много лесна за приготвяне. Трябват ви само кокосови стърготини, пудра захар, брашно и яйчни белтъци, както и аромат по ваш вкус. Това е чудесен и всъщност много икономичен десерт за по-малко от 10 лв. С него можете да оползотворите белтъците, които са ви останали от друго готвене, вместо да ги изхвърляте, съветват от Mate Kitchen.
Сместа за кокоските става като на огромни трохи, тъй като в нея не се добавя течност. Това обаче не бива да ви притеснява, защото кокосовите стърготини всъщност са много мазни и когато сладките влязат във фурната, тази мазнина се отпуска и ще ги събира. Притискайте ги добре с пръсти, когато правите кокосовите топчета. Ако имате затруднения с оформянето на вашите кокоски, навлажнете ръцете си предварително.
Ot Mate Kitchen предупреждават да сте много внимателни с печенето. Когато кокоските започнат да розовеят леко, ги извадете от фурната, защото ако останат по-дълго в нея, ще изгорят. Сигурни сме, че няма да можете да устоите на аромата им, но трябва първо да изчакате да изстинат и тогава да ги опитате.
Начин на приготвяне:
1. Смесете кокосовите стърготини със захарта, брашното, ванилията.
2. Разбийте белтъците на сняг с една щипка сол.
3. Прибавете разбитите белтъци към сухата смес, като бъркате внимателно с тел.
4. Постелете тава с хартия за печене, намазнете я и върху нея направете топчета от готовата вече смес.
5. Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете около 10-15 минути, докато сладките придобият лек златист цвят.
6. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят леко, преди да ги отлепите от хартията.
7. Подредете ги в подходяща чиния и ги поднесете. Можете и да ги полеете с разтопен шоколад.
Внимание: Съдържа белтък, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.