Необходими продукти за масленото тесто:
200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1 буркан сладко от боровинки
150 г сирене Бри
3-4 стръка пресен розмарин
50 г масло
няколко зрънца грозде за декорация
Начин на приготвяне:
Отмерете брашното и го сложете в купа. Нарежете мекото масло на малки парченца и ги размачкайте с пръсти, докато получите маслени трохи. Добавете яйцето и солта и размесете, докато получите меко тесто. Увийте го във фолио и оставете да почине в хладилник за 30 мин.
През това време кипнете в тиган на котлона сладкото от боровинки и добавете в него нарязани на ситно няколко стръкчета розмарин. Накрая отдръпнете от котлона и разбъркайте бучка маслоПодгответе си сиренето Бри, като го нарежете на парчета.
Извадете тестото и го разточете с точилка, с дебелина около 0.5 см. С помощта на чаша с диаметър малко по-голям от формичките за тарталети изрежете кръгове. Сложете всеки един кръг във формата за тарталети и леко притиснете с пръсти, за да прилепне по дъното и стените. Отрежете внимателно излишното тесто.
Сложете чашките в тавичка и ги печете на 200 градуса за 5-7 минути, след което сложете във всяка чашка по парче сирене Бри и печете още 2-3 минутки, докато леко се стопи. Извадете тавата и сложете по 2 супени лъжици от боровинковото сладко с розмарин във всяка тарталетка.
Декорирайте с грозде и стрък розмарин.