Реването е класически турски десерт, който отдавна е получил българско поданство и съвсем доскоро беше неизменна част от асортимента във всяка родна сладкарница.
Необходими продукти за 4 порции:
90 г брашно
90 г грис
6 яйца
120 г фина кристална захар
За сиропа:
700 мл вода
350г захар
1 с. л. лимонов сок
2 ч. л. ванилена захар
За гарниране:
200 г разбита сметана
пресни плодове
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се смесва с гриса.
Жълтъците се разбиват с половината от захарта на гъста светла пяна. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и постепенно се прибавя останалата захар. Смесват се внимателно с шпатула и върху тях се ръси сместа от брашно и грис. Слага се във форма, застлана с хартия за печене на пласт от поне 3 см. Пече се около 30 мин. във фурна, загрята на 180° С. Изважда се от формата и се охлажда.
За сиропа захарта се слага да заври с водата. След като поври 5 мин., се прибавят ванилията и лимоновия сок.
Реването се напоява със сиропа и се нарязва на парчета. Всяко се гарнира с бита сметана и пресни плодове.
Рецепта на реване, но направено с булгур, можете да прочетете ТУК.