3 узрели нектарини
1 ч.ч. пълномаслено прясно мляко
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана
4 големи яйца
2 жълтъка
1 шушулка ванилия
1/4 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
1/4 ч.л. сол
1 с.л. безсолно масло
пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Поставете плитка керамична форма (диаметър 25 см) да се загрее във фурната на 190 градуса.
2. Направете повърхностен Х-образен разрез от долната страна на нектарините и ги поставете в съд с гореща вода за 30-40 секунди. Извадете ги върху дъска и след това ги обелете. Разрежете ги наполовина и извадете костилките. Всяка половинка нарежете на тънки резени.
3. В блендер сипете прясното мляко, течната сметана, захарта, брашното, солта, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, яйцата и жълтъците и разбийте в продължение на 2 минути. Прецедете сместа в кана.
4. Намажете формата с разтопено масло. Излейте от кексовата смес колкото да покрие дъното ѝ. Печете 5 минути и извадете. Долейте останалата смес. В нея разпределете резените нектарини. Печете сладкиша 35-40 минути.
5. След като извадите клафутито от фурната, поръсете с пудра захар.