кадаиф - 300 гр
захар - 2,5 ч.ч.
масло - 200 гр
сирене прясно безсолно сирене или моцарела - 2 ч.ч.
лимонов сок - 1 с.л.
лимонова кора от 1 лимон
Кюнефе по турски се приготвя изключително лесно, без специално оборудване по тази рецепта на Mate Kitchen. Най-трудната част, когато го правите в България, е да намерите суров кадаиф. По магазините обикновено се продава готов изпечен, който само да залеете със сироп, но за тази рецепта той не ни върши работа. Най-сигурното място, от което можете да си купите суров кадаиф, са арабските магазини или големите хипермаркети, но и там не всеки път се намира.
Що се отнася до сиренето, то задължително трябва да е безсолно. Ако имате затруднения с намирането на прясно сирене, може като компромисен вариант да вземете българско саламурено сирене и да го накиснете във вода, за да се обезсоли напълно. След това то става по-меко и кремообразно и ще успеете да се приближите максимално към автентичния вкус на нежното кюнефе. Още един вариант е да използвате моцарела.
И още нещо – кюнефе се поднася топло. Ако искате, отгоре може да го украсите с натрошен шамфъстък и да го поднесете с топка сладолед. Ние го предпочитаме с чаша силно кафе или черен чай.
Начин на приготвяне:
1. Затоплете 2 и 1/2 чаши захар със същото количество вода в тенджера и разбъркайте докато захарта се разтвори. Оставете да заври, след това добавете лимоновия сок и лимоновата кора. Оставете да ври 5 минути, след това свалете от котлона.
2. Намажете тава с диаметър 25 см с половината от маслото.
3. Наредете половината от кадаифа в тавата. Поръсете отгоре настърганото сирене и леко притиснете. Наредете останалия кадаиф отгоре и леко притиснете.
4. Разнесете отгоре с лъжица останалото масло.
5. Запечете кюнефето във фурна до розово. Извадете и залейте отгоре със захарния сироп.
6. Нарежете и поднесете докато е топло. По желание може да го гарнирате с натрошен шамфъстък.
Внимание: Съдържа сирене и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.