кисело мляко - 400 гр - 1.49 лв
ананас - 300 гр - 1.50 лв
бадеми сурови - 80 гр - 2.55 лв
захар - 80 гр - 0.22 лв
лимон кора - 20 гр
желатин - 8 гр - 0.47 лв
Макар засуканите сладки изкушения да привличат погледа и да подлъгват сетивата, понякога просто няма по-фин и съблазнителен десерт от „кисело мляко с …”. Може да е с плодове, с конфитюр, с бисквитки, с мюсли, а защо не и в екзотичната комбинация от ананас и бадеми. Най-хубавите неща често са най-обикновените и простички радости и кулинарите от Mate Kitchen са последните хора, които ще го отрекат.
Но дори и най-лесните за приготвяне рецепти крият своите малки тайни и подводни камъни. В случая на това изкушение на Mate Kitchen това е правилното приготвяне на желатина. За най-добри резултати желатинът се разтваря първо в малко хладка вода (2-3 супени лъжици са напълно достатъчни). Оставете го да набъбне за около половин час, а след това го разтворете на водна баня. Важно е да не допускате да кипне, защото така ще се сгъсти и няма да може да се добави към останалите продукти.
Има и още една важна подробност – пресен ананас не може да се желира. Причината за това е съдържащ се в него ензим, който буквално разтваря желатина. Затова не се изкушавайте да купувате свеж плод, а се придържайте към рецептата и ползвайте ананас от консерва.
Междувременно може да запечете бадемовите ядки до лек златист загар. Печете ги в слаба фурна или в тиган с незалепващо покритие, като ги разбърквате от време на време. След като изстинат, ги натрошете на ситно и ги добавете в десерта.
А това, което най-много ни харесва в свежото кисело мляко с ананас и бадеми, е, че е толкова здравословен, че може да си го хапваме почти в неограничени количества.
Начин на приготвяне:
1. Залейте желатина с малко хладка вода и го оставете да набъбне. След това го разтворете на водна баня.
2. Изпечете бадемовите ядки и ги натрошете на ситно. Разбийте киселото мляко със захарта.
3. Нарежете ананаса на дребни парчета и ги прибавете към киселото мляко. Добавете настърганата кора от лимона, бадемите и желатина.
4. Разбъркайте добре сместа, разпределете я в купички и ги приберете в хладилника за няколко часа.
Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.