- брашно - 300 гр - 0.57 лв
- захар - 200 гр - 0.54 лв
- олио - 130 мл - 0.54 лв
- моркови - 200 гр - 0.32 лв
- яйца - 2 бр - 1.33 лв
- канела - 1 ч.л. - 0.04 лв
- сода бикарбонат - 1 ч.л. - 0.01 лв
- маскарпоне - 100 гр - 2.28 лв
- сладкарска сметана - 200 мл - 3.59 лв
- пудра захар - 2-3 с.л. - 0.15 лв
Готови ли сте да се влюбите в нещо изненадващо, кексчета с моркови например! Меки и сочни отвътре, хрупкави отвън, с богата глазура от сметана и маскарпоне… Умопомрачително вкусно, особено с чаша студено мляко или пък горещо кафе, или микс от двете.
Кексчетата с моркови на Mate Kitchen са истинско удоволствие. Готови сме да се обзаложим, че няма да споделите и трохичка от своето. За всеки трябва да има поне по едно цяло, за да може да му се наслади докрай. Тестото им е изключително лесно за приготвяне. Морковите му придават влажност, мекота и характерен цвят. Комбинацията с глазурата от маскарпоне е нещото, което прави кексчето толкова запомнящо се. Ако издълбаете по-голям отвор в изпечения мъфин, ще можете да поберете повече от нея. Шприцът е желателен, за да е красиво представянето, но съвсем не е задължителен. Може да напълните и с най-обикновена лъжица. Така готовите кексчета ще имат натурален, домашен вид.
Обикновено консумираме морковите сурови – в смутита и салати – или като добавка към супи и яхнии. Те обаче могат да бъдат превърнати и в изкусителни сладкиши като морковен пай, мъфини, бисквити или торта. Важно е само да ги комбинирате с правилните продукти. Портокалите и кокосът са особено подходяща компания за тях. Канелата също, затова и Mate Kitchen избраха именно нея за аромат на тези кексчета с моркови. Ако тя не е сред любимите ви аромати, може да я замените с настъргана портокалова кора или портокалови корички.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата и захарта до пухкава смес. Прибавете олиото на тънка струя при непрекъснато бъркане.
2. След като сместа хомогенна, сложете половината обелени и настъргани моркови. Разбъркайте и сипете половината брашното на порции, като бъркате до пълното му усвояване. Накрая добавете содата, канелата и останалото количество моркови и брашно. Разбъркайте на ръка.
3. Разпределете сместа във формички за мъфини. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Извадете кексчетата и оставете да се охладят върху решетка.
4. Отрежете върховете на кексчетата и с лъжичка издълбайте вътрешността, така че да се оформи малка дупка.
5. Разбийте сметаната в купа и към нея прибавете маскарпонето и пудрата захар. Прехвърлете крема в шприц и напълнете кексчетата. Поръсете с част от трохите, останали от капачетата, цветни пръчици или ядки по желание.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа маскарпоне, което може да предизвика алергични реакции.