80 г жълтъци (4 бр.)
70 г захар
80 г белтъци (4 бр.)
щипка крем от тартар
85 г захар
10 г настъргана кора от лайм (3 бр. лайм)
5 г прясна мента
5 г бакпулвер
160 г брашно
125 г разтопено безсолно масло
За глазурата:
250 г пудра захар
60 г безсолно масло
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
1. Разбийте белтъците (със стайна температура) заедно с крем тартара с помощта на миксер. Щом се образува пяна, добавете постепенно захарта, без да спирате разбиването. Разбийте до получаването на сняг.
2. Нарежете листата мента на ситно и ги добавете към жълтъците заедно със захарта и настърганата кора от лайм. Разбийте сместа до кремообразност.
3. Добавете половината смес с жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно, с помощта на шпатула. След това добавете и останалата смес с жълтъци и разбъркайте отново.
4. Добавете брашното на два пъти към сместа и разбъркайте до хомогенност. Към охладеното разтопено масло добавете малко от сместа и разбъркайте до гладкост. След това изсипете разтопеното масло в сместа и разбъркайте.
5. Поставете по 1 квадратче от хартия за печене във всяко гнездо на форма за мъфини. Разпределете сместа в гнездата. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 170 градуса 12-15 минути.
6. За глазурата в купа разбъркайте мекото масло с настърганата лимонова кора и пудрата захар. Постепенно добавете лимоновия сок, като разбърквате енергично.
7. Сипете по 1 с.л. лъжица от глазурата върху всяко кексче.