брашно - 175 гр
захар - 150 гр
бакпулвер - 3 ч.л.
яйца - 3 бр.
прясно мляко - 4 с.л.
орехи нарязани на едро - 120 гр
бадеми печени - 120 гр
стафиди златни - 120 гр
сушени смокини - 120 гр
канела смляна - 1 ч.л.
орехи за украса
масло за намазняване на тавата
За следобеден чай е великолепен този кекс със сушени смокини и стафиди на Mate Kitchen. Можете да си го забъркате по обяд и след това да си хапнете от него, докато е още топъл. Той не е от онези сладкиши, които можеш да ядеш на крак, за да заситиш набързо глада. Той е плътен и уютен, има вкус на спокойствие и те примамва да поспреш поне за няколко минути. Есента и зимата определено са неговият сезон, но ако ви хареса, можете да си го приготвяне винаги, когато пожелаете.
Текстурата на нашия плодов кекс напомня повече на хляб. Причината за това е, че в него има два вида ядки – орехи и бадеми, и два вида сушени плодове – смокини и златни стафиди. В известна степен напомня за типичния за ловешкия край владишки хляб.
Кекс със сушени смокини звучи твърде сладко още от името на рецептата. Ето защо, за да неутрализираме тази прекалена сладост на смокините, използваме в рецептата златни стафиди. В тях има едва доловима кисела нотка, докато тъмните са толкова сладки и с отчетлив вкус, че ви се слепва устата. Няма нужда да са киснати предварително в гореща вода или алкохол, можете директно да ги сложите в сместа. Ако искате, разбира се, може да ги оставите в ром за няколко минути. Така кексът ви ще има още по-богат вкус и аромат.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Пресейте заедно канелата, брашното и бакпулвера в голяма купа.
2. Разбийте белтъците с миксер докато се образуват меки върхове. Постепенно добавяйте захарта, без да спирате да биете. Трябва да се получат твърди връхчета. Тогава добавете жълтъците един по един и разбийте до гладка и хомогенна смес.
3. Постепенно с шпатула смесете брашното, като редувате с млякото.
4. Към така приготвената смес с внимателно бъркане добавете нарязаните орехи, бадеми, златни стафиди и смокини, като внимавате да не изгоните въздуха.
5. Изсипете тестото в тава с диаметър 25 см, която сте покрили с намаслена хартия за печене и печете на 150 градуса за около 1 час.
6. Извадете кекса от фурната и го оставете да се охлади. След това го прехвърлете на плато и украсете отгоре с половинки орех залепени с малко сладко.
Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно, масло, прясно мляко и бадеми, които могат да предизвикат алергични реакции.