Сладката, които живеят в тъмния шкаф на вероятно всяко българско домакинство, не може да се сравняват с пресните плодове. Но и не трябва - те имат различен вкус и аромат, държат се по различен начин при готвене и са незаменими при печенето на вкусни пухкави кексове.
Необходими продукти:
3 яйца
180 г фина кристална захар
125 мл олио от гроздови семки или слънчогледово
250 г кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилена захар
200 г вишни, череши или смокини от сладко, отцедени от сиропа
220 г брашно
100 г орехи, едро смелени
1 ч. л. масло
2 с. л. смляна галета
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на гъст бял крем на бързи обороти за 3 мин. На тънка струя се прибавя олиото.
Киселото мляко се разбърква със содата.
При яйцата се слагат ванилената захар и сладкото, като се разбърква с бъркалка. Прибавя се половината от пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се, сипва се половината от киселото мляко, разбърква се, и пак се добавят брашно и мляко последователно. Накрая се слагат орехите.
Сместа се сипва във форма за кекс, намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в загрята фурна на 180° С 25-30 мин.
Кексът се обръща да се охлади върху решетка. Още горещ се поръсва с пудра захар.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Ароматен кекс с индийско орехче