Необходими продукти за 1 кекс:
2 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
4 яйца
1 к. ч. стафиди
1/2 ч. ч. орехи
3/4 ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
1 к. ч. джин (или друг алкохол)
краве масло за формата
за заливката:
1 млечен шоколад
3 ч. л. олио
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява и към него се добавя бакпулверът. Стафидите се накисват в джина. В по-дълбока купа се сипва захарта и се добавят яйцата и ванилията. Разбиват се с миксер до побеляване. На тънка струйка се добавя олиото, като се разбива непрекъснато.
2. Содата се слага в киселото мляко и се разбърква леко, след което се добавя към яйчената смес. Разбива се добре с миксер. Постепенно се прибавя брашното, като разбиването продължава, докато се получи хомогенна смес.
3. Форма за печене се намазва с разтопено масло, сипва се малко смес, след това се поръсва с орехите и изцедените от алкохола стафиди и така на няколко пласта, като се завършва с малко тесто. Пече се във фурна около 40 минути на 180 градуса. Трябва да се следи, да не прегори (може да се покрие с фолио).
4. След като се изпече, кексът се обръща в подходяща чиния. В метален съд се слага натрошеният шоколад с олиото и се поставя във фурна, докато се разтопи. Шоколадът се изважда и се полива върху кекса.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Други рецепти:
Кекс с тахан, сусам и мляко
Мраморен кекс с парченца шоколад
Неделен кекс "Индиана"
Шоколадов кекс с банани
Бисквити от кекс
"Сребърен" кекс с шоколад