яйца - 5 бр.
захар - 250 гр
брашно - 300 гр
бакпулвер - 1 бр.
вода хладка - 150 мл
олио - 150 мл
ванилия - 1 бр.
какао - 2 с.л.
орехи смлени - 100 гр
шоколад - 100 гр
Дори да нямате кулинарни амбиции, със сигурност ви се иска да можете да си правите някои сладки изкушения. Една от тайните на добрия кекс е печенето. Желателно е да не отваряте фурната, докато кексът е в нея. Когато го правите, я затваряйте внимателно, съветват от Mate Kitchen. Изпуснете ли вратичката да се удари, сладкишът ще спадне и ще изгуби добрия си вид.
Масовото неблагополучие е сладкишът да се изпече, дори да изгори отвън, а отвътре да остане глетав. Това означава, че е печен на висока температура. За да не се случва това, печете го бавно, на ниска температура, максимум 180 градуса. Така ще се надигне и изпече равномерно и ще бъде въздушен и лек. Имайте предвид, че ако фурната ви е с вентилатор, той добавя около 15-20 до 30 градуса към избраната температура, така че съобразявайте и това.
Можете да тествате тези съвети за печене с апетитната рецепта на Mate Kitchen за кекс с шоколад и орехи.
Начин на приготване:
1. Пресейте брашното и добавете в него бакпулвера.
2. Разбийте яйцата и захарта докато побелеят.
3. Прибавете част от брашното, после част от водата и част от олиото.
4. Редувайте така докато продуктите се изчерпят. Накрая прибавете ванилията.
5. Отделете част от сместа в чаша и разбъркайте с какаото и част от орехите.
6. В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипете половината от жълтата смес.
7. Върху нея сипете кафявата смес и направете шарки с лъжица.
8. Изсипете отгоре останалата жълта смес и сложете да се пече първо само отдолу в предварително загрята на 170 градуса фурна.
9. Когато кексът се надигне и стигне до ръба на формата, включете и горния реотан и печете докато се зачерви. Периодично проверявайте с клечка за зъби. Ако по нея не остава тесто, значи е готов.
10. Докато изстива, разтопете шоколада на водна баня и полейте охладения и изваден от формата кекс.
11. Поръсете отгоре с останалите смлени орехи. Оставете го да се охлади за няколко часа. После поднесете вкусния кекс с шоколад с чаша ароматно кафе или капучино.