За гранитата:
500 мл вода
80 г захар
50 г джин
25 г листа босилек
За кекса:
95 г безсолно масло със стайна температура
30 г паста от шамфъстък
125 г захар
2 яйца размер L
95 г брашно
30 г брашно от шамфъстък
3 г фина сол
За сладкото гуакамоле:
100 мл вода
75 г захар
250 г узряло авокадо
15 г сок от лайм
1 г настъргана кора от лайм
4 г кориандър, нарязан на ситно
За декорация:
настъргана кора от лайм
ядки шамфъстък
листа босилек
Начин на приготвяне:
За гранитата сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Пуснете листата босилек и захлупете. Иззключете ктлона и оставете сиропа да се ароматизира за 15 минути. След това извадете листата босилек и добавете джина към захарния сироп. Пресипете сместа в стъклен съд. Поставете сместа във фризер за 2 часа.
За сладкото гуакамоле сипете водата и захарта в тенджерка и ги оставете да заврат. Издълбайте с помощта на лъжица вътрешността на добре узрели плодове авокадо и ги сложете в блендер. Добавете нарязания на ситно кориандър, сока и настърганата кора от лайм и захарния сироп. Пасирайте до гладкост. Пресипете гуакамолете в шприц.
За кекса сложете нарязаното на кубчета масло и захарта в купа и разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването. След това доавете пастата от шамфъстък, финосмлените шамфъстъци, брашното и солта. Разбиъркайте до хомогенност.
Пресипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене правоъгълна тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.
Сервирайте късчета кекс с шамфъстък, гарнирани с топчета от сладко гуакамоле и ледена гранита с босилек. Поръсете с фино настъргана кора от лайм и ядки шамфъстък и украсете с листенца босилек.
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче