брашно - 300 гр
олио - 100 мл
кисело мляко - 100 гр
захар - 140 гр
яйца - 3 бр.
бакпулвер 10 грама - 1 пакетче
райска ябълка - 2 бр.
сол - 1 щипка
Парче кадифен кекс с райски ябълки, чаша билков чай и слънчев следобед – какъв по-прекрасен начин да се насладим на даровете на есента. Ако разполагате с по-голямо количество от тези деликатни плодове, ето още една рецепта от Mate Kitchen, с която да ги оползотворите и да вземете всички ценни витамини и минерали, с които са заредени.
Освен вкусен, нашият кекс с райски ябълки е и лесен за приготвяне и икономичен. Продуктите за него ги има във всеки дом – малко кисело мляко и захар, няколко яйца и брашно, олио. По желание може да ароматизирате с ванилия или ром или да обогатите със стафиди или орехи. Ако решите да добавите стафиди, вземете от тъмните, защото са по-сладки и с характерен вкус. Няма нужда да ги киснете предварително в някакъв алкохол, защото ще се напоят достатъчно от тестото и нарязаната в него райска ябълка. Ние предпочитаме кекса по-сочен, затова и спестихме ядките. Имайте предвид, че те ще го направят една идея по-сух и ронлив. Съобразете се с вашия вкус.
Препоръчваме ви да изчакате вашия кекс с райски ябълки да изстине и тогава да го нарежете и поднесете. Така ще можете да усетите нежния вкус на плодовете. Добре е да не са омекнали, за да може парченцата да запазят целостта си по време на печенето. Плоските райски ябълки в този случай са по-подходящи.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте яйцата заедно с щипка сол и захарта.
2. В отделна купа сложете едната обелена и нарязана на кубчета райска ябълка и пасирайте до гладко пюре. Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте с миксера.
3. След това прибавете киселото мляко, олиото и бакпулвера. Разбийте добре и при непрекъснато бъркане прибавете брашното.
4. Оставете встрани тестото, обелете и нарежете на кубчета и другата райска ябълка и я прибавете към тестото. Разбъркайте добре и изсипете в правоъгълна форма покрита с хартия за печене.
5. Печете кекса на 180 градуса до златист загар и суха клечка при проверка.
Внимание: Съдържа яйца, брашно и кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.