180 г меко краве масло (+ за намазване)
150 г брашно (+ за поръсване)
10 г бакпулвер
180 г кафява захар (светла)
200 г филирани бадеми
3 яйца
2–3 праскови
1 лимон
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. лавандула
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат в блендер на фино брашно – не трябва да стават на паста. Захарта и маслото се разбиват.
Едно по едно се добавят яйцата, сипват се заквасената сметана, смлените бадеми, брашното и тестото се разбърква.
Добавят се ванилията, бакпулверът, настърганата лимонова кора, стритата в хаванче лавандула, 2 с. л. лимонов сок и отново се разбърква.
Половината от тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма терин. Отгоре се подреждат половината резенчета праскови, по желание обелени.
Слагат се останалото тесто и прасковите, поръсва се със светла кафява захар. Кексът се пече около 1 час в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се поднася.
Прочетете още:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко