За кекса
белтък - 4 бр.
захар - 220 гр
орехи - 200 гр
брашно - 2 с.л.
галета - 2 с.л.
олио - 10 мл
лимонова кора - 1 с.л.
За глазурата
портокали - 1 бр.
жълтък - 4 бр.
захар - 80 гр
масло - 150 гр
брашно - 2 с.л.
Това е много фин десерт, чиято основа много напомня ореховка. Тя обаче не е суха и хрупкава, а мека и лепкава, така че да можете да си хапнете от този разкош както с ръце, така и с десертна виличка, обясняват кулинарите от Mate Kitchen.
Вкусният орехов кекс по рецепта на Mate Kitchen е всъщност доста икономичен от гледна точка на продукти. Най-голямото перо в него са орехите. Останалото са 4 яйца, малко брашно, захар и масло. В глазурата има портокалов сок и кора, които ароматизират достатъчно добре. Ако все пак прецените, че искате по-наситено цитрусово ухание и вкус, може да добавите няколко капки лимонова или портокалова есенция. Но наистина нека не са повече от 3-4, защото ако са повече, рискувате да развалите вкуса с прекаленост, съветват кулинарите. Другият вариант е да ползвате мандарини вместо портокал, защото техният вкус и аромат са по-наситени.
Ореховият кекс с портокалова глазура е добра идея за празничен десерт, защото се приготвя бързо и в същото време не е тежък. След по-обилно меню никой няма място и сила за нещо твърде сладко и голямо, така че това е перфектното решение.
Начин на приготвяне:
За кекса
1. Разбийте белтъците заедно със захарта до кремообразна консистенция.
2. Към крема прибавете брашното, лимоновата кора, натрошените орехи и разбъркайте добре.
3. Намазнете правоъгълна форма за кекс с подвижно дъно (23 см х 23 см). Поръсете я с галета и налейте сместа.
4. Печете на 180 градуса за около 25-30 минути или до лек златист загар.
За глазурата
1. През това време в купа на водна баня разбийте жълтъците. Към тях при непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното и портокаловия сок. Добавете и настърганата портокалова кора и не спирайте да бъркате до сгъстяване на сместа.
2. В купа разбийте маслото на пухкав крем при стайна температура. Към него прибавете яйчената смес и разбъркайте.
3. След като сместа е добре разбъркана и е с еднаква, плътна консистенция, залейте леко охладения кекс.
4. Оставете глазурата да стегне за около час и половина в хладилника и поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, жълтък, белтък, брашно, масло, което може да предизвика алергични реакции.