Кекс с портокалова глазура

Съчетава два от най-зимните вкусове – цитруси и ядки

5 от общо 2 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За кекса

белтък - 4 бр.

захар - 220 гр

орехи - 200 гр

брашно - 2 с.л.

галета - 2 с.л.

олио - 10 мл

лимонова кора - 1 с.л.

 

За глазурата

портокали - 1 бр.

жълтък - 4 бр.

захар - 80 гр

масло - 150 гр

брашно - 2 с.л.

Това е много фин десерт, чиято основа много напомня ореховка. Тя обаче не е суха и хрупкава, а мека и лепкава, така че да можете да си хапнете от този разкош както с ръце, така и с десертна виличка, обясняват кулинарите от Mate Kitchen.

Вкусният орехов кекс по рецепта на Mate Kitchen е всъщност доста икономичен от гледна точка на продукти. Най-голямото перо в него са орехите. Останалото са 4 яйца, малко брашно, захар и масло. В глазурата има портокалов сок и кора, които ароматизират достатъчно добре. Ако все пак прецените, че искате по-наситено цитрусово ухание и вкус, може да добавите няколко капки лимонова или портокалова есенция. Но наистина нека не са повече от 3-4, защото ако са повече, рискувате да развалите вкуса с прекаленост, съветват кулинарите. Другият вариант е да ползвате мандарини вместо портокал, защото техният вкус и аромат са по-наситени.

Ореховият кекс с портокалова глазура е добра идея за празничен десерт, защото се приготвя бързо и в същото време не е тежък. След по-обилно меню никой няма място и сила за нещо твърде сладко и голямо, така че това е перфектното решение.

Начин на приготвяне:

 

За кекса

1. Разбийте белтъците заедно със захарта до кремообразна консистенция.

2. Към крема прибавете брашното, лимоновата кора, натрошените орехи и разбъркайте добре.

3. Намазнете правоъгълна форма за кекс с подвижно дъно (23 см х 23 см). Поръсете я с галета и налейте сместа.

4. Печете на 180 градуса за около 25-30 минути или до лек златист загар.

За глазурата

1. През това време в купа на водна баня разбийте жълтъците. Към тях при непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното и портокаловия сок. Добавете и настърганата портокалова кора и не спирайте да бъркате до сгъстяване на сместа.

2. В купа разбийте маслото на пухкав крем при стайна температура. Към него прибавете яйчената смес и разбъркайте.

3. След като сместа е добре разбъркана и е с еднаква, плътна консистенция, залейте леко охладения кекс.

4. Оставете глазурата да стегне за около час и половина в хладилника и поднесете.

Внимание: Съдържа орехи, жълтък, белтък, брашно, масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти