яйца - 4 бр
захар - 150 гр
есенция ванилия - 1 бр
олио - 100 мл
брашно - 250 гр
бакпулвер - 1 бр
портокали - 1 бр
какао - 1 супена лъжица
карамелени бонбони меки, дъвчащи - 20 бр
течна сметана - 50 мл
Този кекс с портокал е чудесно предложение от Mate Kitchen, защото е много ароматен и вкусен.
Можете да го хапнете за закуска или като допълнение към кафето (чая). Портокалът зарежда с настроение и ценни витамини. Карамелът придава на кекса неустоим аромат. А и е чудесен десерт за гости около празниците, допълват от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте с миксер яйцата и захарта докато побелеят.
2. Добавете есенцията и олиото и отново разбийте.
3. Пресейте брашното, смесете го с бакпулвера и прибавете на части към яйчената смес.
4. Бъркайте докато се получи гладка смес.
5. Изстискайте сока от портокала и го прибавете към тестото.
6. Разбъркайте отново, отделете част от сместа в чаена чаша и я оцветете с какаото.
7. Намажете форма за кекс с олио, поръсете с брашно и изсипете жълтата смес.
8. Отгоре изсипете какаовата смес и направете шарки с нож или лъжица.
9. Печете само отдолу в предварително загрята на 180 градуса фурна.
10. Когато кексът започне да се надига, включете и горния реотан. Печете около 30 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали се е опекъл.
11. Пригответе карамеления сос, като обелите бонбоните и ги сложите в затоплен тиган на не много силен огън заедно със сметаната и бъркате докато се разтопят напълно.
12. Полейте кекса с карамеления сос и оставете да се охлади. Отрежете парчета и поднесете.
Бележки: Кексът може да се сервира и по друг начин. Сложете парче в чинийка, полейте с карамелен сос, поръсете със смлени орехи или лешници.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа течна сметана, което може да предизвика алергични реакции.