260 г пресни боровинки
220 г брашно (+ за поръсване)
180 г пудра захар
150 г меко краве масло (+ за намазване)
100 г заквасена сметана
40 г маково семе
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца
2 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
кората от 1 лимон
за глазурата:
150 г пудра захар
1 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Маковото семе се сипва в кипяща вода за 1–2 минути, след което се прехвърля в цедка, полива се със студена вода и се оставя да се отцеди добре.
Маслото и захарта се разбиват на крем. Добавят се яйцата и се разбива.
Следват сметаната, брашното, отцеденото маково семе, бакпулверът, настърганата лимонова кора, щипка сол и ваниловата захар. Всички съставки се разбъркват внимателно до хомогенизиране.
Форма за торта с диаметър 23 см се застила с пергаментова хартия, намазва се с масло и се поръсва с брашно. Тестото се прехвърля в нея, а отгоре се поръсват боровинките.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 40 минути. Охлажда се.
Пудрата захар се пресява и се разбърква с лимоновия сок. Сладкишът се декорира с глазурата.
Прочетете още:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко