За сиропа:
200 мл вода
100 г захар
1 лайм, настъргана кора
За тестото:
3 яйца размер L
250 г захар
50 г кисело мляко
90 мл слънчогледово олио
175 г брашно
7 г бакпулвер
50 г маково семе
1 лимон, настъргана коа
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте с помощта на тел яйцата със захарта. Добавете олиото, киселото мляко и маковото семе.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера. Добавете ги към сместа за кекса и разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно продълговата форма. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути.
За сиропа сипете водата, захарта и настърганата кора на лайм в тенджерка. Оставете сместа да заври и дръпнете от огъня.
Изпеченият кекс оставете да изстине за 5 минути. Полейте го с топлия сироп, лъжица по лъжица, както е във формата.
Извадете кекса върху поднос и го поръсете с маково семе и фино настъргана кора от лайм.
Сходни рецепти:
Ябълков пай
Пирог с плодове
Превъзходен пирог с ягоди
Вкусен горски пай