Необходими продукти:
100 г пудра захар
100 г меко масло
6 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
200 г натурален шоколад
2 с.л. брашно
1 капка есенция ванилия
щипка сол
150 г фино, смлени, печени кестени (от 500 г кестени)
1 консерва вакумирани кестени
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 250 градуса.
С помощта на нож направете кръстче от към острата страна на кестените, сложете ги върху хартия за печене и ги изпечете за около половин час, до готовност.
Извадете ги и още топли ги увийте в памучна кърпа. По този начин ще се запарят и много лесно ще се отделят от обелката и ципата. Смелете ги в блендер. Разбийте с миксер пудрата захар и мекото масло, докато получите мек крем.
Добавете жълтъците и разбийте. Стопете на водна баня шоколада и добре го охладете. Излейте го в сместа и разбъркайте, заедно с ванилията и щипка сол. Добавете брашното. Накрая сложете фино, смлените кестенови трохи и разбийте с миксер. Избийте белтъците на сняг и внимателно, с шпатула, ги добавете към шоколадовата смес.
Намажете форма за кейк с масло и излейте сместа. Боднете сварени кестени в сместа. Печете кейка около 30 минути, до готовност. Охладете го напълно, прекарайте нож по ръба и отстранете формата. По желание поръсете с пудра захар.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Още рецепти:
Мраморен кекс с парченца шоколад