яйца - 5 броя
брашно - 3 ч.ч.
захар - 1,5 ч.ч.
хладка вода - 100 мл
олио - 100 мл
ягоди - 350 гр
бакпулвер 7 грама - 1 бр
пудра захар - 100 гр
лимонов сок - 30 мл
Дори и да сте привърженици като нас на максимата, че е по-добре плодовете да се консумират пресни, със сигурност няма да откажете парче кекс с ягоди. Не и ако е приготвен по рецептата на Mate Kitchen. Класическо кексово тесто от яйца, захар, олио, вода и брашно, но с добавени в него ароматни ягоди. О, да, и лека лимонова глазура за още повече свежест в топлите пролетно-летни следобеди. Изобщо не звучи зле, нали!
Оставихме вкусът и мирисът на плодовете да доминира в нашия кекс с ягоди. Ако имате плодовете от градината на село или ако са горски, друго не ви и трябва. Винаги обаче може да добавите една идея ванилия, за да направите аромата още по-плътен.
Oт Mate Kitchen предупреждават още, че кексът трябва да се охлади напълно, преди да го поднесете. Ще се съгласите, че топлите ягоди не са за предпочитане. След като го залеете с глазурата, му трябват около 20 минути в хладилника и след това е готов да го поднесете.
Вече знаете, че за някои ястия проявяваме особен егоизъм и ви предлагаме да бъдете като Джоуи от „Приятели“, който не споделя храна. В случая с уханния кекс с ягоди не е така. Споделете го! Направете разхлаждаща домашна лимонада или каничка кафе, нарежете го на дебели парчета и преживейте насладата от него със скъп човек. Защото споделеното удоволствие е двойно удоволствие.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта докато побелеят. Добавете олиото и водата и разбъркайте.
2. Пресейте брашното с бакпулвера и го добавете на части към сместа.
3. Нарежете измитите и почистени ягоди на парчета и ги сложете в тестото, разбъркайте добре и изсипете сместа в намазнена форма за кекс.
4. Сложете в загрята на 180 градуса фурна и печете докато кексът се надигне и придобие кафеникав загар. За да сте сигурни, че е опечен и отвътре, проверявайте с дървен шиш или клечка за зъби. Когато по нея не се залепва тесто, е готов.
5. Оставете го да се охлади и през това време пригответе глазурата.
6. Смесете пудрата захар с лимоновия сок и 3-4 лъжици студена вода, разбъркайте и с получената смес залейте кекса.
7. Сложете в хладилника да се охлади за 20-ина минути.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.