220 г краве масло
200 г захар
4 яйца
150 г кисело мляко
130 г брашно
50 г какао
1 пакетче бакпулвер
1 ванилова захар
За шоколадовия карамел:
100 г захар
170 мл течна животинска сметана (35%)
90 г черен шоколад (80%)
20 г краве масло
1 щипка сол
50 г белени сурови шамфъстъци
Начин на приготвяне:
1. За кейка в купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата (със стайна температура) и накрая – киселото мляко.
2. В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и ваниловата захар.
3. Добавете сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула.
4. Правоъгълна форма за кекс покрийте с две парчета пергаментова хартия, намажете хубаво с масло. Изсипете тестото вътре и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете върху скара и охладете много добре.
5. За глазурата в касерола загрейте захарта без да я бъркате. Когато се карамелизира, налейте сметаната и оставете да се разтвори захарта.
6. Махнете от котлона и добавете маслото, щипка сол и нарязания шоколад.
7. Залейте кейка с шоколадовия карамел, оставете да се охлади леко и поръсете с нарязани ядки.