400 г брашно
220 г кафява захар
150 г печени орехи пекан
180 мл олио
50 мл тъмен ром
3 големи банана
3 яйца
1 консерва ананас на кубчета (560 г)
1 ч. л. канела
1 ч. л. сода
1/4 ч. л. сол
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
за глазурата:
350 г крем сирене
150 г пудра захар
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре със захарта.
Към тях се слагат намачканите банани, олиото, ромът и кубчета ананас. Разбърква се хубаво.
Поръсва се с предварително разбърканите сухи съставки – брашно, 100 г цели орехови ядки, канела, ванилия, бакпулвер, сода и сол.
Разбърква се, докато се получи гъсто кексово тесто.
Форма за кекс с дупка по средата се маже с олио и се поръсва с брашно.
Тестото се изсипва в нея.
Пече се около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
Крем сиренето за глазурата се разбърква с пудрата захар и ванилията много добре.
Кексът се маже с глазурата и се поръсва с нарязани ядки пекан.
Прочетете още:
Двойношоколадов кекс с цял портокал
Ароматен кекс с индийско орехче