Необходими продукти:
340 г брашно
200 г захар
1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
настъргана кора от два лимона
4 големи яйца
3 супени лъжици прясно мляко
7 супени лъжици разтопено масло
1 супена лъжица лимонов сок
150 мл зехтин
1 чаена чаша замразени боровинки или друг червен плод
За глазурата:
200 мл сладкарска сметана (или един разбит белтък и 3-4 супени лъжици захар)
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме с олио и покриваме дъното с готварска хартия на тавичка с диаметър 20-24 см. Поставяме захарта и лимоновите кори в купа и ги стриваме с пръсти, така захарта поема лимоновия аромат.
Добавяме към лимоновата захар яйцата и разбиваме с миксер за около 3 минути или докато получим светла пухкава смес. Прибавяме млякото и разбиваме на ниска скорост, сипваме брашното и бакпулвера и бъркаме до хомогенизиране на продуктите.
Към сместа изливаме постепенно лимоновия сок, разтопеното масло, зехтина и разбъркваме хубаво съставките. Разпределяме равномерно 1/3 от сместа в тавичката, подреждаме плодовете и нанасяме останалата част от сместа върху тях.
Печем около 30 минути, като проверяваме готовността на десерта с клечка за зъби. Охлаждаме кейка върху решетка и декорираме с предварително разбитата сладкарска сметана.
Кейк със зехтин
И боровинки
13187