250 г кафява захар „Мусковадо“
150 г тъмни стафиди
150 г бели стафиди
350 г брашно
2 портокала
3 пакетчета чай „Ърл грей“
1 звезден анасон
3 яйца
2 с. л. мед
1/3 ч. л. сух джинджифил
1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
Чаят се попарва в 400 мл гореща вода.
Корите на портокалите се настъргват, а сокът от плодовете се изстисква.
Стафидите и портокаловите кори се заливат с отварата от чай и се оставят, докато стафидите набъбнат.
Портокаловият сок се загрява на умерен огън, докато леко се сгъсти. Добавя се медът, разбърква се и съдът се дърпа от огъня.
Яйцата се разбиват със захарта, докато удвоят обема си. В купа се смесват брашното с джинджифила, стрития звезден анасон и бакпулвера.
Добавят се отцедените стафиди и разбитите яйца. Забърква се тесто.
Прехвърля се във форма за печене терин, застлана с пергаментова хартия. Пече се около 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
Малко преди да е готов, се намазва с редукцията от портокали. Охлажда се и пак се намазва с редукция.
Прочетете още:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко