брашно - 400 гр
прясно мляко - 750 мл
прясна мая или 1 пакетче суха - 10 гр
сирене или конфитюр по желание - 200 гр
захар - 1 ч.л.
олио за намазване на тигана - 20 мл
сол - 1 щипка
Няма човек, който да не е опитвал катми и да не се е влюбил в тях. Това е традиционно българско ястие, подобно на палачинките, но с малко по-различна плътност.
Характерно е за Странджанския край и Родопите. Обикновено се приготвят на сач. В градски условия обаче можете да използвате и тиган, предлагат от Mate Kitchen. Хапват се както „чисти“, така и със сиренце или със сладка плънка (наприме, чудно домашно сладко или конфитюр).
Начин на приготвяне:
1. Налейте 100 мл прясно мляко в купичка и прибавете в него маята и 1 с. л. брашно. Оставете да втаса 20 минути.
2. Пресейте брашното.
3. Постепенно налейте млякото, като бъркате непрекъснато.
4. Добавете втасалата мая, захарта и солта.
5. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес и оставете да втаса. Готово е, когато увеличи обема си двойно.
6. Загрейте плитък тиган или тиган за палачинки, намажете с олио, гребнете с черпак от тестото и разпределете равномерно по цялото дъно на съда.
7. Когато започнат да се образуват шупли, обърнете катмата да се изпече и от другата страна. Продължете така, докато сместа свърши.
8. Катмите могат да се поднесат както със сирене, така и с конфитюр.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясна мая, което може да предизвика алергични реакции.