Карамелизирани смокини с кисело мляко

Карамелизирани смокини с кисело мляко

0 от общо 0 гласа
15 мин.
Необходими продукти
  • смокини - 6 бр - 0.40 лв
  • кленов сироп - 50 мл - 2.40 лв
  • печен шамфъстък - 20 гр - 0.82 лв
  • кисело мляко - 500 гр - 1.86 лв
  • розмарин - 1 стрък - 8.95 лв
  • морска сол - 1 щипка

Лесна рецепта, малко продукти, изчистени вкусове, баланс – обичаме десертите като тези карамелизирани смокини с кисело мляко. Понякога, увлечени от това да правим сложни, засукани, дори претенциозни неща, забравяме каква наслада за небцето носи това, което е най-близко до природата, миналото през минимална предварителна обработка.

Рецептата за карамелизирани смокини с кисело мляко определено носи гръцки повей. Не защото тук си нямаме мляко и смокини и не ги комбинираме, а заради детайлите. Игличките розмарин, кленовият сироп (който спокойно може да замените с мед), печения шамфъстък и щипката морска сол.

Сладко, плодово, солени нотки, ядково, хрупкаво, кремообразно – различни текстури, различни вкусове, но в перфектен баланс. И в този ред на мисли – за предпочитане е да ползвате цедено мляко или мляко с висок процент масленост, за да имат вашите карамелизирани смокини плътна, мека, сладникава основа. Ако искате повече масленост, може да го смесите с малко заквасена сметана, но не прекалявайте, за да не стане десертът тежък. Фокусът тук е лекотата, ефирността, деликатността. Нежният завършек на едно по-обилно хапване.

Карамелизираните смокини с кисело мляко са чудесен десерт за края на лятото и топлите есенни дни, когато все още имаме от тези великолепни плодове. През зимата можете да трансформирате идеята и да ползвате сладко или мармалад от смокини. Тогава ползвайте сиропа от сладкото, за да полеете с него млякото.

Да ви е вкусно!

  1.  В сух тиган поставете ситно нарязания розмарин и оставете да се запече за 30-40 секунди.
  2.  Прибавете кленовия сироп и след като се загрее, поставете почистените и нарязани на половинки смокини.
  3.  След 2-3 минути обърнете, извадете и поставете върху киселото мляко. Полейте допълнително с кленов сироп, поръсете с едро смляна морска сол и едро нарязан печен шамфъстък.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти