смокини - 6 бр
кленов сироп - 50 мл
печен шамфъстък - 20 гр
кисело мляко - 500 гр
розмарин - 1 стрък
морска сол - 1 щипка
Лесна рецепта, малко продукти, изчистени вкусове, баланс – обичаме десертите като тези карамелизирани смокини с кисело мляко. Понякога, увлечени от това да правим сложни, засукани, дори претенциозни неща, забравяме каква наслада за небцето носи това, което е най-близко до природата, миналото през минимална предварителна обработка.
Рецептата за карамелизирани смокини с кисело мляко на Mate Kitchen определено носи гръцки повей. Не защото тук си нямаме мляко и смокини и не ги комбинираме, а заради детайлите. Игличките розмарин, кленовият сироп (който спокойно може да замените с мед), печения шамфъстък и щипката морска сол.
Сладко, плодово, солени нотки, ядково, хрупкаво, кремообразно – различни текстури, различни вкусове, но в перфектен баланс откриваме в тази рецептана Mate Kitchen. И в този ред на мисли – за предпочитане е да ползвате цедено мляко или мляко с висок процент масленост, за да имат вашите карамелизирани смокини плътна, мека, сладникава основа. Ако искате повече масленост, може да го смесите с малко заквасена сметана, но не прекалявайте, за да не стане десертът тежък. Фокусът тук е лекотата, ефирността, деликатността. Нежният завършек на едно по-обилно хапване.
Карамелизираните смокини с кисело мляко са чудесен десерт за края на лятото и топлите есенни дни, когато все още имаме от тези великолепни плодове. През зимата можете да трансформирате идеята и да ползвате сладко или мармалад от смокини. Тогава ползвайте сиропа от сладкото, за да полеете с него млякото.
Начин на приготвяне:
1. В сух тиган поставете ситно нарязания розмарин и оставете да се запече за 30-40 секунди.
2. Прибавете кленовия сироп и след като се загрее, поставете почистените и нарязани на половинки смокини.
3. След 2-3 минути обърнете, извадете и поставете върху киселото мляко. Полейте допълнително с кленов сироп, поръсете с едро смляна морска сол и едро нарязан печен шамфъстък.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.