След като ви дадохме рецепта за карамелизиран крем с дюли, сега е време да карамелизираме и мандарините.
Необходими продукти за 8 порции
8 мандарини, обелени
1 ч. ч. захар
200 мл вода
1 пръчка канела
2 звездни анасона или карамфилчета
1 ч. ч. замразени червени боровинки или други червени горски плодове
пълнозърнести сухари или бишкоти за сервиране
Начин на приготвяне
1. Захарта се залива с 2 с. л. вода и се слага да се стопи на среднотъмен карамел. Отстранява се от огъня и се налива внимателно останалата вода. Връща се на огъня и се разбърква, докато се стопи. Оставя се да поври 3-4 мин. заедно с канелата и анасона. Слагат се мандарините и се оставят да поврат 2-3 мин. Съдът се отстранява от огъня, махат се плодовете на анасона, охлажда се и се оставя, покрит, да постои поне 6 часа.
2. Мандарините се изваждат в тавичка върху хартия за печене и се слагат за 10 - 12 мин. в загрята фурна на 220° С, за да се зачервят.
3. Сосът от мандарините се загрява отново и се вари, докато се сгъсти добре. Слагат се боровинките и след 1-2 мин. се маха от огъня.
4. Карамелизираните мандарини се сервират в купички заедно със соса. Гарнира се с пълнозърнести сухари или бишкоти.