300 г масло
450 г кафява захар
250 г бял шоколад
200 мл прясно мляко
1/2 ч.л. сол
3 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
1 1/2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. брашно с набухвател
пудра захар
Начин на приготвяне:
1. В тенджерка сипете захарта заедно с маслото, нарязано на кубчета, начупения на парченца бял шоколад, прясното мляко и солта. Загрейте сместа на слаб огън, като разбърквате в началото. Щом сместа стане гладка и лъскава, пресипете я в голяма купа и я оставете да изстине за 30 минути.
2. В друга купа разбийте яйцата с ваниловия екстракт. Добавете ги към изстиналата карамелена смес и разбъркайте внимателно. Пресейте двата вида брашно направо в купата и разбъркайте внимателно с помощта на дървена лъжица, до хомогенност.
3. Намаслете дъното и стените на форма с пружина (височина 6 см). Застелете дъното и стените на формата с хартия за печене, като по стените оставите хартията да стърчи над формата поне 5 см. Дъното на формата отвън увийте в алуминиево фолио. Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа и 30 минути.
4. Прехвърлете изстиналия сладкиш върху поднос и поръсете с пудра захар.