За тестото:
350 г брашно
1 щипка сол
1 пакет суха мая
180 мл топло мляко
60 г захар
40 г краве масло
1 пакетче ванилова захар
1 яйце
кората от 1 лимон
За плънката:
2 зелени ябълки
80 г меко краве масло
20 г бяла захар
60 г кафява захар Мусковадо
1 с.л. канела
За глазурата:
100 г пудра захар
1 с.л. прясно мляко
2 с.л. кафе еспресо
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното и солта в купа и оформете кладенче. Разтворете маята в топлото мляко заедно с щипка захар.
2. Налейте маята с млякото в кладенчето, добавете разтопеното масло и ваниловата захар и разбъркайте. Чукнете яйцето и леко го разбийте в кладенчето, добавете останалата захар и ароматизирайте с настърганата лимонова кора. Замесете меко, гладко тесто и го оставете в купа да втаса, като го покриете, за да не хваща кора.
3. За плънката сотирайте нарязаните на малки кубчета ябълки в 20 г от маслото и бялата захар, докато леко омекнат, дръпнете от огъня и охладете. Останалото масло смесете с кафявата захар и канелата.
4. Разточете тестото на правоъгълна кора. Изравнете и нарежете на ленти. Намажете тестото с ароматното масло и поръсете с ябълките. Започнете да навивате лентичките на руло, като първата навита лента поставите върху втората и продължите да навивате. Целта е да се получи едно голямо руло.
5. Прехвърлете го в кръгла форма за печене, покрита с намазана с масло хартия за печене. Оставете да втаса.
6. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Извадете и охладете.
7. За глазурата пресейте пудрата захар и я смесете с кафето и прясното мляко.
8. Залейте още топлото канелено руло с глазурата и сервирайте.