Необходими продукти:
за сиропа:
600 г захар
50 мл сок от лимон
за сладкиша:
130 г брашно
100 г краве масло
100 г захар
70 мл златен сироп
100 мл прясно мляко
2 ябълки (сорт „Фуджи“)
1 яйце
1 дюля
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 щипка карамфил
1 щипка канела
Начин на приготвяне:
В подходящ съд с дебело дъно се сипват 200 г захар и се загрява, докато захарта започне да се топи и да се карамелизира.
Когато стане кехлибарена на цвят, се наливат 300 мл кипяща вода.
Сипват се останалата захар и лимоновият сок.
Сиропът се готви на тих огън, докато стане с гъстотата на много рядък мед.
Дърпа се от огъня и се прелива в стерилизирани буркани.
Начин на приготвяне на сладкиша:
Ябълките и дюлята се обелват и се режат на кубчета.
Варят се със 100 мл вода, 20 г масло и 20 мл златен сироп на тих огън, докато омекнат.
Овкусяват се с канелата и карамфила.
Останалото масло и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Добавят се яйцето, млякото, останалият златен сироп, брашното, бакпулверът и отново се разбива.
Омекналите плодове се разпределят в купички за крем брюле и се покриват с тестото.
Десертът се пече 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Още рецепти за торта:
Лека плодова торта
Неделна торта без печене
Малка ягодова торта
Как да направим шоколадова торта за една минута
Палачинкова торта
Виенска торта за шокоманиаци