Ягодово сорбе с какаов блат

Идеално за слънчевите следобеди

4 от общо 1 гласа
315 мин.
Необходими продукти

За сорбето

ягоди - 500 гр  

вода - 150 мл

захар - 150 гр  

лимонов сок - 50 мл  

прясна мента - 1 стрък  

За блата

какаови бисквити - 240 гр  

масло - 100 гр 

какао - 2 с.л.  

Знаем, че е най-добре да хапваме плодовете пресни, но ягодите са много благодатен продукт за десерти и напитки, затова решихме да ви предложим нещо ледено и освежаващо – ягодово сорбе. Идеално е за следобедите, в които слънцето започва да пари по кожата. Можете да си приготвите същия десерт и с малини, къпини или боровинки или микс от различни горски плодове. С праскови, кайсии и киви също се получава доста добре. Всичко е въпрос на лични предпочитания или на наличност в хладилника. Важно е само да прецедите добре плодовото пюре, за да не останат семенца в сместа, предупреждават от Mate Kitchen.

Любопитно е, че в оригиналния си вид сорбе всъщност е ледено десертно алкохолно питие. Прави се от плодове, сладолед, сироп и вино. Поднася се във висока чаша и се хапва със сламка или десертна лъжичка с дълга дръжка. Според легендата император Нерон поставил началото на неговото приготвяне, като смесил сняг с вино и мед. Можете да експериментирате с консистенцията и вкуса, но ние го предпочитаме или под формата на сладолед, или във вид на сладкиш, който се поднася в чинийка.

Mate Kitchen предупреждават, когато извадите готовото ягодово сорбе от хладилника, да изчакате няколко минути да се отпусне. Така по-лесно ще си отрежете парче, иначе е доста твърдо и не само ще ви затрудни, но и рискувате да развалите формата на парчето.

Начин на приготвяне:

За сорбето

1. Почистете и измийте ягодите, сложете ги в блендер и пюрирайте. Ако нямате блендер, ползвайте пасатор.

2. Загрейте водата и в нея разтворете захарта и когато течността се поохлади, я изсипете при ягодовото пюре заедно с лимоновия сок и ментата. Пасирайте още веднъж и прецедете през фина цедка.

За блата

1. Смелете бисквитите в блендер или в машина за мелене и смесете получените фини трохи с какаото и разтопеното масло.

2. Вземете няколко ринга и ги поставете на равна повърхност. Може да използвате тава или табла. Направете блат в долната част на ринга с дебелина около 2 см и отгоре сипете от сорбето. Поставете във фризер за 4-5 часа.

3. Освободете готовия десерт от ринга, украсете с пресни ягоди и по желание с декорация от карамелизирана захар.

4. Ако не разполагате с малки рингове, можете да ползвате форма за торта с подвижно дъно.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа какаови бисквити, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти