За сорбето
ягоди - 500 гр
вода - 150 мл
захар - 150 гр
лимонов сок - 50 мл
прясна мента - 1 стрък
За блата
какаови бисквити - 240 гр
масло - 100 гр
какао - 2 с.л.
Знаем, че е най-добре да хапваме плодовете пресни, но ягодите са много благодатен продукт за десерти и напитки, затова решихме да ви предложим нещо ледено и освежаващо – ягодово сорбе. Идеално е за следобедите, в които слънцето започва да пари по кожата. Можете да си приготвите същия десерт и с малини, къпини или боровинки или микс от различни горски плодове. С праскови, кайсии и киви също се получава доста добре. Всичко е въпрос на лични предпочитания или на наличност в хладилника. Важно е само да прецедите добре плодовото пюре, за да не останат семенца в сместа, предупреждават от Mate Kitchen.
Любопитно е, че в оригиналния си вид сорбе всъщност е ледено десертно алкохолно питие. Прави се от плодове, сладолед, сироп и вино. Поднася се във висока чаша и се хапва със сламка или десертна лъжичка с дълга дръжка. Според легендата император Нерон поставил началото на неговото приготвяне, като смесил сняг с вино и мед. Можете да експериментирате с консистенцията и вкуса, но ние го предпочитаме или под формата на сладолед, или във вид на сладкиш, който се поднася в чинийка.
Mate Kitchen предупреждават, когато извадите готовото ягодово сорбе от хладилника, да изчакате няколко минути да се отпусне. Така по-лесно ще си отрежете парче, иначе е доста твърдо и не само ще ви затрудни, но и рискувате да развалите формата на парчето.
Начин на приготвяне:
За сорбето
1. Почистете и измийте ягодите, сложете ги в блендер и пюрирайте. Ако нямате блендер, ползвайте пасатор.
2. Загрейте водата и в нея разтворете захарта и когато течността се поохлади, я изсипете при ягодовото пюре заедно с лимоновия сок и ментата. Пасирайте още веднъж и прецедете през фина цедка.
За блата
1. Смелете бисквитите в блендер или в машина за мелене и смесете получените фини трохи с какаото и разтопеното масло.
2. Вземете няколко ринга и ги поставете на равна повърхност. Може да използвате тава или табла. Направете блат в долната част на ринга с дебелина около 2 см и отгоре сипете от сорбето. Поставете във фризер за 4-5 часа.
3. Освободете готовия десерт от ринга, украсете с пресни ягоди и по желание с декорация от карамелизирана захар.
4. Ако не разполагате с малки рингове, можете да ползвате форма за торта с подвижно дъно.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа какаови бисквити, което може да предизвика алергични реакции.