за реването:
150 г ягоди
180 г захар
150 г брашно
50 г краве масло
10 г бурбонска ванилова захар
5 яйца
10 г бакпулвер
за сиропа:
220 г захар
200 г ягоди
1 лимон
за гарниране:
250 мл животинска сметана
10 г бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг, с половината захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар и ваниловата захар.
Смесват се и се разбъркват внимателно. Към тях през цедка се сипват брашното и бакпулверът, и внимателно се разбърква. Правоъгълна тава се маже с разтопено масло.
Слагат се нарязаните на кубчета ягоди, а върху тях се разпределя тестото.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 20 минути.
В касерола се загряват захарта и 300 мл вода. Ягодите се пасират, прецеждат се и се наливат в касеролата. Готви се, докато се получи сироп, междувременно се отпенва. Накрая се добавя лимоновият сок.
Реването се дупчи с шиш и се залива с топлия сироп. Оставя се в хладилник за 2–3 часа. Поднася се с разбитата с ванилова захар сметана и ягоди.
Прочетете още:
Как да съхраняваме ягоди за по-дълго
Вкусни кошнички с пресни ягоди