За блата:
6 яйца (на стайна температура)
6 с.л. кафява захар
6 с.л. брашно
1 ч.л. течна ванилия
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
За ягодовия крем:
500 г ягоди (пресни или замразени)
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. нишесте
160 г кафява захар
2 ч.л. желатин
сокът от 1 портокал
За крема с маскарпоне:
250 г сирене „Маскарпоне“
200 мл течна животинска сметана 35% (студена)
1 портокал
180 г пудра захар
30 мл вино „Марсала“
За декорация:
300 г пресни ягоди
300 мл течна животинска сметана
пресен босилек
Начин на приготвяне:
1. За блата с миксер разбийте хубаво яйцата със захарта, ванилията и солта. Трябва да станат пухкави (около 10 минути). Прибавете към тях бакпулвера и пресятото брашно.
2. Плитка тава покрийте с лист хартия за печене и намажете с олио. Излейте тестото, заравнете. Изпечете на 180 градуса за около 12 минути. Извадете от фурната и охладете.
3. За ягодовия крем сложете в касерола ягодите, захарта, лимоновия сок, портокалов сок и малко от кората на портокала, предварително настъргана. Гответе на умерен огън, докато плодовете хубаво омекнат.
4. Прибавете разтвореното в 50 мл студена вода нишесте. След като покъкри малко, махнете крема от котлона, пасирайте го и го прецедете.
5. Залейте желатина с 50 мл студена вода и след като набъбне, го загрейте.
6. Добавете го към ягодовото пюре и разбъркайте, покрийте с фолио и оставете да се охлади напълно, след това приберете в хладилник. После го пасирайте.
7. За крема от маскарпоне разбийте с миксер пудрата захар, сиренето, сметаната, настърганата кора и сока от портокала, и виното, до получаване на пухкав крем. Приберете в хладилник.
8. За да сглобите тортата, нарежете блата на еднакви по големина ленти. Всяка лента намажете с ягодов крем и крем с маскарпоне. Навийте една лента като охлюв и поставете с разреза нагоре в средата на подноса, в който сте сложили и ринг за торта. Останалите намазани ленти завийте около него, така че да се получи вита торта. Приберете в хладилник за 2 часа.
9. Освободете готовата торта от ринга, декорирайте с предварително разбитата и охладена сметана, ягодовия крем, ягоди и листенца босилек.