бишкоти - 400 гр.
прясно мляко - 200 мл
ягоди - 600 гр
заквасена сметана - 250 гр
маскарпоне - 250 гр
сладкарска сметана - 250 мл
захар - 200 гр
ванилия - 1 бр.
В тази рецепта на Mate Kitchen ягодите се усещат с всяка хапка, а тортата е свежа, въздушна, пухкава и сочна. Изключително лека и подходяща за десерт след по-обилно хапване, а с чаша кафе ще ви върне силите и ще ви зареди с позитивизъм!
Едва ли сте предполагали, че ягодова торта може да се направи толкова лесно и бързо. Бишкоти, потопени в прясно мляко, крем от заквасена сметана и маскарпоне, в който има мноооого нарязани пресни ягоди - и в общи линии, това е всичко. Украсата е въпрос на въображение - Mate Kitchen ползват пресни ягоди, но можете да я намажете и със сладко от ягоди за още повече вкус.
Хубавото е, че не трябва да чакате дълго, за да я опитате. Два часа в хладилника са напълно достатъчни, за да поеме от вкусовете. Бишкотите са напоени в кисело мляко, така че няма да са сухи. Ето и един малък трик: ако искате бишкотите във вашата ягодова торта да имат по-изявен вкус, разбъркайте в прясното мляко сироп от ягодово сладко. Няма да съжалявате, когато я опитате.
Начин на приготвяне:
1. Отделете няколко цели ягоди за украса, а останалите почистете от дръжките и нарежете на дребни кубчета.
2. Разбийте заедно заквасената сметана, маскарпонето, захарта и ванилията.
3. Добавете вътре ягодите и разбъркайте внимателно, за да не се смачкат.
4. Потопете бързо бишкотите в леко затоплено прясно мляко и ги наредете във форма за торта с подвижно дъно. Внимавайте да не се напоят много, защото после трябва да поемат от крема.
5. Изсипете половината ягодова смес върху бишкотите.
6. Наредете още един пласт бишкоти и изсипете останалата част от крема. Приберете тортата в хладилника за 2 часа, за да може бишкотите да поемат от крема.
7. Разбийте сладкарската сметана на пухкав сняг.
8. Извадете тортата от хладилника. Освободете я от формата и намажете страните със сметана. Отгоре шприцовайте розички и украсете с цели ягоди.
Внимание: Съдържа прясно мляко, заквасена сметана, бишкоти и маскарпоне, които могат да предизвикат алергични реакции.