За блата:
160 г безсолно масло
75 г захар
1 ч.л. канела
190 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
За пълнежа:
250 г ягоди
пудра захар
За крема:
250 г ягоди
2 1/2 листа желатин
400 мл течна животинска сметана
55 г пудра захар
1 ч.л. ванилова паста
Начин на приготвяне:
1. За тестото за блата разбийте с помощта на кухненски робот маслото, захарта и канелата до гладка и хомогенна смес. След това добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте отново.Извадете сместа върху плота и омесете до получаването на тесто. Оформете тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху плот, леко поръсен с пудра захар, във формата на кръг с дебелина 5 мм. С помощта на ринг с диаметър 18 см изрежете блата. Внимателно го прехвърлете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете ринга и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 12-14 минути. След изваждането на блата, докато все още е горещ, минете с нож по стените на ринга, за да може да го отделите по-лесно. Поставете блата в поднос.
3. Намажете стените на друг ринг (диаметър 18 см) с олио и поръсете с пудра захар. Поставете ринга върху блата.
4. Почистете и измийте половината ягоди за пълнежа. Отрежете долната им част и ги разрежете на половина. Подредете ги по стената на ринга върху блата с разрязаната страна навън.
5. За крема накисенете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. В голяма купа разбийте сметаната до плътност 75%. Добавете пудрата захар и ваниловата паста. Разбъркайте.
6. Изтискайте набъбналия желатин и го загрейте на водна баня, докато се разтопи. Добавете малко от разбитата сметана към топлия желатин, за да се темперира и разбъркайте. След това пресипете желатина в крема. Разбъркайте.
7. Изсипете 1/3 от крема върху блата и го разстелете и върху ягодите, оформили борд над блата. Към останалия крем добавете нарязани на ситно 250 г ягоди. Изсипете целия крем и го разпределете равномерно. Поставете тортата в хладилник поне за 5 часа.
8. Преди сервиране отстранете ринга от тортата и по средата сложете на купчинка останалите разрязани на половинки ягоди. поръсете с тънък слой пудра захар.
Още идеи за вкусни торти:
- Лесна шоколадова торта
- Уханна палачинкова торта
- Торта с извара, канела и орехи
- Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад
- Домашна торта „Червено кадифе“
- Торта „Павлова“ с малини