За тестото:
200 г брашно
100 г студено масло
20 г захар
студена вода
щипка сол
За крема:
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
80 г захар
30 г царевично нишесте
1 шушулка ванилия
200 мл течна сметана
Допълнително:
500 г ягоди
2 с.л. конфитюр от ягоди
Начин на приготвяне:
1. За тестото разбъркайте всички продукти без водата в кухненски робот или миксер до получаването на трохи. Добавете малко студена вода, за да се обедини всичко в тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете на плосък ринг, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 1 час.
2. Разточете тестото върху набрашнен плот с помощта на точилка, с дебелина 3 мм и приблизителен диаметър 26 см. Прехвърлете тестото в предварително намаслена плитка форма за тарт и притиснете по дъното и стените. Отстранете излишното тесто по стените. Надупчете тестото с вилица. Поставете кръг от хартия за печене върху него и изиспите зърна боб или ориз. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Отстранете хартията със зърната и печете още 5 минути, до бледозлатисто.
3. За крема сипете прясното мляко в тенджерка и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Загрейте млякото. В купа разбийте жълтъците със захарта, добавете царевичното нишесте и разбъркайте до гладкост. На тънка струйка налейте горещото мляко при жълтъците, като постоянно разбърквате енергично. Прехвърлете сместа в тенджерката ив ърнете върху котлона. Разбърквайте докато кремът се сгъсти. Пресипете в стъклена купа и покрийте с прозрачно фолио. Охладете.
4. Разбийте сметаната до утрояване на обема си. Добавете я към охладения крем и разбъркайте внимателно. Изсипете крема върху основата на тарта. Отгоре подредете цели предварително почистени от дръжките и листата ягоди.
5. Загрейте конфитюр от ягоди в тенджерка заедно с 1 с.л. вода. Намажете ягодите с топлия конфитюр за повече блясък.