За основата:
какаови бисквити - 350 гр
масло - 200 гр
лешници печени - 100 гр
За крема:
заквасена сметана - 500 гр
извара или безсолно крема сирене - 400 гр
ягоди - 1 кг
захар - 180 гр
желатин - 25 гр
прясна мента - 1 връзка
Парче охладен ягодов чийзкейк, голяма чаша капучино и слънчев ден - не ви е нужно нищо повече, за да си подарите миг заслужена почивка и да се заредите отново с добро настроение. Ягодовият чийзкейк от рецептата на Mate Kitchen не се пече, така че цялото ягодово великолепие ви се разкрива още докато го режете, а уханието е несравнимо.
Основата му е не просто бисквити и масло, а бисквити, масло и натрошени печени лешници. Освен че добавят несравним ядков вкус, който се съчетава великолепно с какаовите бисквити, печените лешници носят и щипка хрупкава соленост. Солените нотки в сладък десерт балансират по фин начин. Така и контрастът между основата и крема става още по-осезаем. Можете да усетите богатството на чийзкейка и няма да останете с усещането, че всичко се слива. Ако искате още по-отчетлив вкус, можете да ползвате бисквити с по-голямо съдържание на какао или шоколадови бисквити.
Важен детайл тук са ягодите. Mate Kitchen съветват да изчакате хубавите, расли на слънце плодове, които имат богат аромат и цвят. Дори последните и най-дребнички ягоди ще ви свършат най-добра работа - иначе рискувате кремът да стане блудкав. Затова този ягодов чийзкейк е рецепта за месеците май и юни.
Начин на приготвяне:
За основата:
1. Смелете бисквитите на пясък и ги изсипете в купа. Към тях прибавете нарязаните или счукани на едро лешници и размекнатото на стайна температура масло.
2. Смесете всичко много добре с ръце.
3. Покрийте тава с подвижно дъно с диаметър 35-36 см с хартия за печене. Страните покрийте с ПВЦ лента.
4. Разстелете сместа от бисквити, лешници и масло на равномерен пласт. Върху нея сложете произволно ягоди, като остовяте разстояние между тях, и приберете тавата в хладилника за 30 минути.
За крема:
1. Накиснете желатина в студена вода да набъбне.
2. Пасирайте или блендирайте останалите ягоди и ги прецедете, за да отстраните семките.
3. Върнете ягодовото пюре в блендера и към него добавете ментата и захарта. Блендирайте до гладка смес и след това добавете заквасената сметана и изварата и смесете всичко много добре.
4. Разтопете набъбналия желатин на водна баня и го добавете към крема. Разбъркайте много добре.
5. С така приготвения крем залейте бисквитената основа и приберете в хладилника за 3-4 часа, за да стегне желатинът.
Внимание: Съдържа масло, лешници, заквасена сметана и какаови бисквити, които могат да предизвикат алергични реакции.