За основата:
2 пакета чаени бисквити с аромат на сметана
150 г меко краве масло
100 г едросмлени орехи
За крема:
500 г сирене "Рикота"
180 мл сладкарска сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
3 яйца
50 г мармалад от ягоди (по желание)
За топинга:
около 100 г ягодов мармалад
400-500 г ягоди
Начин на приготвяне:
Бисквитите се натрошават. Добавят се орехите и маслото и се правят трохи. Кръгла форма с 24-сантиметров диаметър се намазнява с масло и се постила с хартия за печене.
Бисквитената смес се изсипва във формата и се оформя, така че да се образуват стени и дъно. Рикотата се разбива заедно със захарта. Добавят се яйцата и сметаната и сместа се доразбива добре, след което се изсипва във формата.
С малка лъжичка капнете на произволни места от кейка мармалад. Печем десерта в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до получаване на златиста коричка. Сместа във формата може да седи течна, но след охлаждане се втвърдява.
Остатъкът от мармалада се сгрява и с него се намазва кейка. Отгоре се подреждат ягодите.
Ягодов чийзкейк
За чудо и приказ
14392