За блатовете:
1/2 ч.ч. разтопено безсолно масло
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
3/4 ч.л. сол
2 ч.ч. светлокафява захар
2 големи яйца
4 ябълки Грени Смит
За глазурата:
330 г безсолно масло (на стайна температура)
680 г крем сирене (на стайна температура)
5 ч.ч. пудра захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
1. За блатовете загрейте фурната на 175 градуса. Намажете дъното и стените на 3 форми за печене (диаметър 20 см, височина 5 см) и постелете хартия за печене на дъното им. Намажете хартията за печене с масло и поръсете дъното и стените с брашно, като изтръскате излишното.
2. В голяма купа сипете сухите съставки - брашното, содата, бакпулвера, солта, канелата и джинджифила и разбъркайте добре. В друга купа разбъркайте разтопеното масло, яйцата и захарта с помощта на тел. Добавете сухите съставки, на няколко порции, като разбърквате след всяка.
3. Обелете ябълките и настържете две от тях на едро ренде, а другите две нарежете на малки кубчета. Добавете ябълките към сместа за блатовете и разбъркайте. Разпределете сместа по равно в трите форми и печете 35-40 минути. След като извадите блатовете от фурната, ги оставете да изстинат във формите за 10-15 минути. Извадете блатовете от формите и ги оставете да изстинат напълно върху решетка.
4. За глазурата разбийте крем сиренето с маслото, с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете щипка сол, а след това пудрата захар, лъжица по лъжица, без да спирате разбиването.
5. Поставете един блат върху основа за торта. Върху него изсипете около 1 ч.ч. от глазурата и с помощта на палетен нож я разнесете по повърхността му. Поставете втори блат и разнесете още 1 ч.ч. глазура върху него. Поставете третия блат и изсипете останалата глазура върху него. Разнесете я по цялата повърхност на тортата, като въртите поставката. Охладете тортата преди сервиране. Украсете с ябълков чипс по желание.