За блатовете:
225 г маргарин
225 г пудра захар
225 г брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
4 големи яйца
2 ябълки
пудра захар за поръсване
За крема:
150 мл пълномаслена течна сметана
3 с.л. яйчен лимонов крем
Начин на приготвяне:
1. За блатовете смесете в купа яйцата, пудрата захар, маргарина, брашното и бакпулвера. Разбийте сместа с помощта на миксер до получаването на пухкава и гладка смес.
2. Обелете ябълките и ги настържете на едро. Добавете ги към сместа. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
3. Намаслете дъното и стените на две форми/кръгли тави (диаметър 20 см) и поставете на дъното кръгове от хартия за печене. Разпределете сместа за блатовете по равно и печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор 25-30 минути. След изпичане извадете блатовете и ги поставете върху решетки докато изстинат напълно.
4. За крема разбийте течната сметана до образуването на меки върхове. Към нея добавете лимоновия крем и разбъркайте внимателно.
5. Поставете единия блат върху поднос за торта. Изсипете крема върху него и ги разстелете равномерно. Захлупете с втория блат. Поръсете тортата с тънък слой пудра захар.