За основната част
кори за баница - 1 пакет
масло - 125 гр
стафиди - 80 гр
ром - 30 мл
ябълки - 500 гр
орехи - 400 гр
захар - 4 с.л.
канела на вкус
За сиропа
вода - 400 мл
мед - 1,5 ч.ч.
Медена ябълкова баклава звучи изкусително и сладко. Кара ви да мечтаете за слънчев следобед, чаша ароматно кафе или гъст черен чай и любима книга.
Ако разполагате с повече ябълки и се чудите какво да правите с тях, тази рецепта е вкусно решение за тях. От Mate Kitchen са сигурни, че ще ви допадне, защото медената ябълкова баклава съчетава по великолепен начин вкуса на ябълките, стафидите и орехите. Канелата и ромът са съвършената ароматна добавка. Маслото ги обединява по неповторим начин. Задължително масло, нали не сте си помислили да правите баклава с олио!
Медената ябълкова баклава не е толкова пропита със сироп като традиционната баклава. Тя е приятно сочна и мека, притежава специфична медена сладост, която се съчетава много добре с ябълковата плънка, без десертът да е тежък и невъзможен за ядене. Ако сиропът се правеше със захар, парчетата щяха да са значително по-малки.
Можете да приготвите медената баклава и с комбинация от есенни плодове – ябълки, круши и дюли, а защо не и тиква. Вкусът ще бъде още по-богат, а ароматът – неустоим, обещават на Mate Kitchen. Ползвайте златни стафиди, защото имат леки кисели нотки. Тъмните са с подчертан вкус и много плътна сладост и ще се бият твърде отчетливо с плодовете.
Начин на приготвяне:
За основната част
1. Накиснете стафидите в рома.
2. Докато киснат в него, обелете ябълките, почистете ги от семките и ги настържете на едро в голяма купа. Без да ги отцеждате, прибавете към тях счуканите орехи, захарта, канелата и стафидите и разбъркайте добре. Разделете плънката на две равни части.
3. Разтопете маслото и с помощта на четка намажете дъното на правоъгълна тава.
4. Намажете с масло 4 кори и ги сложете една върху друга. Покрийте с тях дъното на тавата и разпределете отгоре половината от ябълковата плънка. Отгоре сложете още четири намазани с масло кори и разпределете другата половина от плънката. Завършете с четири намазани с масло кори.
5. Нарежете баклавата на форми по ваш вкус и я изпечете на 180 градуса за около 30 минути, докато се зачерви равномерно.
6. Извадете баклавата от фурната и я оставете да изстива.
За сиропа
1. В тенджерка сипете водата и меда и оставете да кипне.
2. Излейте горещия сироп върху охладената баклава. Оставете я да попие няколко часа и поднесете.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.