400 г сирене „Котидж“
200 г захар
100 г светли стафиди
60 г краве масло (+ за намазване)
250 мл прясно мляко
8 земела (бели)
4 яйца
1 ч. л. канела
1 ванилия
за ябълките:
4 сладко-кисели ябълки
4 с. л. мед
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. кардамон
1 щипка индийско орехче
за соса:
300 мл прясно мляко
80 г захар
3 жълтъка
1 с. л. брашно
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Сиренето „Котидж“ се смесва със 150 г захар, стафидите и ванилията.
Млякото, останалата захар, яйцата и канелата се разбиват.
Маслото се разтопява. Хлябът се разполовява хоризонтално.
Три от ябълките се обелват и се настъргват. Смесват се с меда, канелата, кардамона и индийското орехче.
Всяко парче хляб се потапя в сместа с мляко и яйца, и се оставя да се напои. Половината хляб се подрежда в тава, полива се с половината от маслото, следват пласт ябълки и пласт котидж сирене.
Завършва се с напоен хляб, останалото масло и ябълката, нарязана на тънки филийки. Ябълката се маже с масло.
Сладкишът се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Млякото и захарта за соса се загряват, а жълтъците се разбиват с брашното и ванилията.
Малко по малко млякото се налива към жълтъците, сместа се загрява на слаб огън, докато се сгъсти.
Сладкишът се нарязва и се поднася със соса.
Прочетете още: