За тестото:
300 г брашно
200 г краве масло
100 г пудра захар
2 яйца
1–2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
За плънката:
600 г ябълки
50 г стафиди
50 г печени орехи
2 шушулки кардамон
2 с. л. захар
1 с. л. краве масло
1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива на крем, заедно с пудрата захар и 1 яйце.
Добавят се брашното, бакпулверът и солта. Разбърква се и тестото се прибира в хладилник за 20–30 минути.
Ябълките се обелват, нарязват се на кубчета и се готвят за кратко в маслото, заедно с накълцаните орехи, стафидите, канелата, стрития кардамон и захарта.
Плънката се охлажда.
Тестото се разточва в правоъгълна форма. В средата се слага ябълковата плънка и се прегъва, така че плънката да се затвори добре.
Нарязва се косо на парчета, които се подреждат в тава, намазват се с разбито яйце и се поръсват със захар.
Пече се 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Сервират се, поръсени с пудра захар.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Сладки с шамфъстък и глазура
Великденски сладки
Как да си направим сладки мечета
Вкусни сладки с шоколад