ябълки - 3 бр.
яйца - 3 бр.
кафява захар - 120 гр
олио - 100 мл
кисело мляко - 150 гр
орехи - 100 гр
брашно - 300 гр
мед - 3 с.л.
сусамов тахан - 2 с.л.
какао - 2 с.л.
бакпулвер 10 г - 1 пакетче
Много вкусове и много аромати има в този ябълков сладкиш с мед и тахан по рецепта на Mate Kitchen. Характерността на кафявата захар, към която се добавят мед, сусамов тахан, какао, орехи и за финал нежната сладост на парченцата задушена ябълка. След като ябълката върху тестото се задуши, става мека и гладка като крем. От сорта, който ще изберете, зависи какво още ще добавите към палитрата от усещания за небцето. Единствената ни препоръка е да не ползвате кисели ябълки, съветват кулинарите на Mate Kitchen.
По желание може да добавите вътре и стафиди, за да бъде още по-разточително. Дори можете да извадите орехите от състава на тестото и да ги поръсите между ябълките, а вътре да добавите стафидите. Така, щом отхапете, ще имате едновременно хрупкаво и запечено от орехите, меко и сладко от ябълките и леко кисело от стафидите.
Сусамовият тахан е този, който придава характерност на сладкиша, но ако го намирате за тежък, може да го замените с лешников.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте яйцата и към тях последователно и при непрекъснато бъркане прибавете кафявата захар, киселото мляко, олиото, меда, сусамовия тахан, бакпулвера и какаото.
2. Към получената еднородна смес на порции прибавете брашното, без да спирате да бъркате.
3. Накрая добавете ореховите ядки и разбъркайте внимателно.
4. Получената смес изсипете в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, или в подходяща тавичка.
5. Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на полумесеци и ги подредете върху тестото.
6. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.