За основата:
- 100 г брашно
- 50 г захар
- 5 г бакпулвер
- 5 г канела
- 1 щипка сол
- 90 г прясно мляко
- 70 г олио
- 1 яйце
- 10 г ванилова захар
За ябълките:
- 2 големи ябълки
- 25 г захар
- 5 г канела
- сокът от 1/2 лимон
За трохите:
- 75 г кафява захар
- 75 г захар
- 5 г канела
- 115 г краве масло (студено)
- 190 г брашно
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
За основата в купа смесете брашното, бялата захар, ваниловата захар, канелата и бакпулвера. Прибавете мляко, олиото, яйцето и разбивайте с телена бъркалка, докато се получи хомогенна смес. Поръсете с щипка сол и разбъркайте.
Нарежете ябълките на дребни кубчета. Разбърквайте ги със захарта, канелата и лимонов сок.
За трохите сипете брашното в купата на миксера, прибавете нарязаното на кубчета масло, двата вида захар, канелата и солта. Разбийте, докато се получат маслени трохи.
Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Намажете тава с размер 25x25 см с масло и я поръсете с брашно.
Разпределете равномерно на дъното тестото за основата. Отгоре сложете ябълките и заравнете. Поръсете с маслените трохи, отново заравнете. Изпечете сладкиша за 25-30 минути.
Прочетете още:
- Френски лимонов сладкиш
- Словашки сладкиш с извара
- Шоколадов сладкиш с ягоди
- Да си направим сладкиш за чай