захар - 220 гр
брашно - 150 гр
прясно мляко - 150 мл
яйца - 2 броя
ябълки - 1 кг
зехтин - 4 с.л.
бакпулвер 7 грама - 1 пакетче
сол - 1 щипка
масло за намазване на тавата - 15 гр
Уханието, което се носи от този десерт на Mate Kitchen, е неустоимо. Подходящ е да се хапва с лъжичка, защото от топлината ябълките вътре стават кремообразни. Единственият недостатък на нетърпението е, че няма да можете да усетите сладостта и вкуса им, когато са топли. Сладкишът се разгръща в целия си блясък, когато е добре охладен.
За тази рецепта вземете сладки и ароматни ябълки, съветват кулинарите на Mate Kitchen. Ще видите, че в списъка с продукти за този простичък за направа сладкиш няма никакви допълнителни аромати. Той просто взима всичко, което плодовете могат да дадат! Знаете, че канелата е класика, но я пропуснете. Ако желаете, може да добавите малко ванилия, но нищо друго - в кулинарията малкото понякога е повече. Другият вариант е да го поръсите с пудра захар, смесена с ванилия. Така ароматът ще бъде съвсем доловим акцент.
От Mate Kitchen ни съветват да поднесем охладения ябълков сладкиш с чаша топло капучино или билков чай. За децата той е и чудесна следобедна закуска с айрян или студено прясно мляко. Споделете го! Насладете се на всяка хапка и не забравяйте, че най-много радост често ни носят именно простичките, ежедневни удоволствия.
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте яйцата със захарта.
2. Добавете зехтина, бакпулвера, солта и млякото, като разбивате през цялото време. След това на порции сипете брашното, като бъркате до пълното му усвояване. Трябва да се получи гладка и еднородна смес.
3. Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на кубчета и ги прибавете към сместа.
4. Намажете форма с подвижно дъно с диаметър 23-24 см с маслото и прехвърлете сместа вътре.
5. Печете сладкиша на 180 гр в предварително загрята фурна около 40 минути или до златист загар
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.