За основата
брашно - 300 гр
орехи смлени - 100 гр
свинска мас - 150 гр
захар - 150 гр
яйца - 2 бр.
ванилов екстракт - 1 ч.л.
За плънката
ябълки - 1 кг
пудра захар - 70 гр
канела - 1 ч.л.
Ооооо, колко примамливо звучи само парче ябълков пай и голяма чаша капучино до слънчев прозорец в студен следобед. Може би с хубава книга в ръка, на сладки приказки с приятел или просто по-дълъг миг съзерцание, в който и тялото, и мисълта си почиват в синхрон.
Ароматният ябълков пай е от тези уютни сладкиши, които те карат да се отпуснеш. Него не можеш да го хапнеш набързо, на крак. Подтиква те да си кажеш „Чакай!“ и да си приготвиш любима топла напитка с него, за да можеш да му се насладиш. Иначе преживяването е силно нащърбено.
За нас това е десерт на есенно-зимния сезон. Не че през другото време няма ябълки, просто по това време се наслаждаваме на нашите, българските, прясно откъснати, сочни и свежи. Понякога са толкова много, че сме принудени да мислим в какво вкусно нещо да ги претворим, за да не се похабят. С чиста съвест можете да вложите 1 кг от тях в пай. С хрупкава основа, ухаеща приятно на орехи, и мек и сочен отвътре. Не прекалено сладък – точно какъвто трябва да бъде.
Малка подробност, когато приготвяте вашия ябълков пай по рецепта на Mate Kitchen. Тестото е по-меко и не може да се разточи на кора. Затова трябва да го прехвърлите в тавата и да се опитате да го разпределите максимално равномерно. По желание може да запазите част от него и да декорирате отгоре. Не е нужно да са непременно ленти. Направете украса, каквато въображението и тестото ви позволят. След това задължително изчакайте паят да изстине, преди да си отрежете красиво парче и да го поръсите с пудра захар.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
За основата
1. В купа разбийте яйцата заедно с екстракта ванилия и бакпулвера.
2. Добавете захарта, разбийте добре и към яйчената смес добавете размекнатата мас. Щом разбиете и нея, прибавете брашното на порции до пълното му усвояване.
3. Към така полученото меко тесто добавете ореховите ядки и разбъркайте внимателно.
4. Намазнете форма с подвижно дъно и поръсете с брашно. В нея изсипете тестото и го оформете, така че да се получи борд. За целта може да използвате намазнена купичка или лъжица.
За плънката
1. Оставете тестото встрани и в купа настържете обелените и почистени от семките ябълки. Изстискайте ги от сока, прехвърлете ги в друга купа и ги смесете с пудрата захар и канелата.
2. Ябълковата смес разпределете върху блата, като внимавате да не излиза над борда.
3. Печете ябълковия пай на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар (около 35-40 минути).
Внимание: Съдържа яйца, орехи и брашно, които може да предизвикат алергични реакции.