кори за баница - 1 пакет
яйца - 6 бр.
прясно мляко - 750 мл
захар - 230 гр
масло - 60 гр
канела - 1/2 ч.л.
ванилия - 2 пакетчета
пудра захар по желание
Да се направи хрупкава млечна баница, която в същото време е мека и сочна отвътре си е майсторлък. Обикновено успехът в приготвянето на този иначе непретенциозен десерт се крие в корите. Домашно точената юфка е перфектният вариант, защото корите са по-дебели и съответно поемат повече. Но пък как да улучи човек точното количество мляко и яйца! За най-сигурно с нея се прилага правилото на Мечо Пух – колкото повече, толкова повече.
С тази рецепта на Mate Kitchen за хрупкава млечна баница няма да се налага да мерите на око. Ползвахме фини точени кори, така че ще се насладите на сочна, ефирна и ароматна баница с ванилово-канелен дъх и хрупкав завършек. И пропорциите са точни, така че винаги да се радвате на един и същ вкусен резултат. Иначе методът на приготвяне е добре познат – запичате корите с масло, заливате ги със смес от прясно мляко и яйца, връщате във фурната да стегнат и след това чакате да изстине. Няма как, млечната баница не става за ядене, когато е топла, така че си трябва малко търпение.
В случай че хрупкавото в баницата ви се струва повече, може просто да добавите още едно яйце и 250 мл прясно мляко. А ако не искате канеленият дъх да е в нея, а да загатва леко за себе си, можете да не слагате канела при печенето. Просто преди поднасяне поръсете баницата със смес от пудра захар и малко канела.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Пригответе кръгла тава с размер 33-35 см и я намажете с част от разтопеното масло.
2. Сложете една кора на работния плот с дългата страна към вас, намажете я с масло и отгоре сложете още една кора. След това я нагънете произволно и я сгънете в кръгла форма по средата на тавата. Направете същото с останалите кори, като се старатете да поддържате кръглата и къдрава форма.
3. Намажете корите отгоре с разтопено масло, поръсете с канела и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до златист загар.
4. През това време сипете млякото в тенджера и го затоплете. Свалете го от котлона, разбийте яйцата със захарта в купа и бавно прибавете към млякото, докато бъркате непрекъснато. Прибавете ванилията и разбъркайте отново.
5. Извадете тавата с готовите кори от фурната и с лъжица налейте млечно-яйчената смес между корите, като я разпределите равномерно.
6. Върнете тавата във фурната и печете за още 20-25 минути, или докато яйцата стегнат.
7. Извадете млечната баница, охладете и по желание поръсете с канела и пудра захар.
Внимание: Съдържа яйца, кори за баница, масло и прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.